Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ;






στην σκιά της Παλαιών Πατρών Γερμανού
στον ήλιο της Εγνατία στην Καμάρα


Πόσο θα αντέξουν στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες , όσα αλεξανδρινά απέμειναν στα παρτέρια ,γιατί άλλα τα πήραν ,άλλα τα πάτησαν και άλλα έχουν ήδη παγώσει.
Ποιο το κόστος της φύτευσης και με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε ένα τόσο όμορφο μεν ,αλλά ευαίσθητο λουλούδι ,όπως όλοι γνωρίζουμε ,να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο ,το κρύο και τον αέρα.Και για τους δύσπιστους παραθέτω σχετικό κείμενο από φυτώρια ,που βρήκα στο διαδίκτυο.


Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια

Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψότατη), είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ομορφιά του οφείλεται στα κόκκινα φύλλα του, που δεν είναι άνθη, αλλά ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία φύλλων που λέγονται βράκτεια φύλλα. Τα άνθη του είναι κίτρινα και βρίσκονται στο κέντρο της ροζέτας των φύλλων.
Ιστορία εθίμου
Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.
Περιγραφή Θάμνος πολυετής μέτριας ανάπτυξης που δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σαν φυτό εξωτερικού χώρου, όσο και εσωτερικού χώρου ανάλογα με το κλίμα της εποχής. Στα νότια μπορεί να φυτευτεί ακόμα και στο χώμα αρκεί να είναι αφράτο, πλούσιο σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και να έχει κάποια προστασία από τους δυνατούς ανέμους ή κάποια ξαφνική παγωνιά. Στη βόρεια και στην ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρες, αν το χειμώνα το μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού. Το καλοκαίρι όμως μπορούμε να το έχουμε έξω. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα (λευκό, ροζ και κίτρινο), με κυρίαρχο το κλασικό κόκκινο.







ΑΘΗΝΑ Μ.ΤΟΤΟΚΩΤΣΗ
19.12.2016
https://thessanavasi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.