Από τον ΦΜΑΠ στον ΕΝΦΙΑ : Η ιστορία των φόρων ακινήτων
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Ιστορία 17 ετών έχει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, τέθηκε σε εφαρμογή ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) ο οποίος προέκυπτε μέσα από κλίμακες, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ο συγκεκριμένος φόρος διατηρήθηκε έως το 2008. Τότε, ήταν η σειρά της κυβέρνησης Καραμανλή, που ανακοίνωσε την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
Το 2009 τη θέση του πήρε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που αρχικά είχε όριο τα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Το φθινόπωρο του 2011, εν μέσω κρίσης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, θεσμοθετήθηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως χαράτσι της ΔΕΗ, αφού επιβλήθηκε μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετονομάστηκε σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το 2013 για να δώσει τη θέση του τώρα στον ΕΝΦΙΑ.
Ο «νονός» του ΕΝΦΙΑ
Ο «νονός» του ΕΝΦΙΑ δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Στουρνάρα, τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr σε συνεργασία με τον στενό του συνεργάτη, ειδικό στα φορολογικά ζητήματα, Νίκο Καραβίτη, σχεδίασαν και τελικά, έθεσαν σε εφαρμογή έναν φόρο που οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει ως τον πιο «δίκαιο». Σύμφωνα με τον τέως «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να «ελαφρύνει φορολογικά τις κατοικίες τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονταν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό και αναλογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν επιβαρύνονταν». Στο πλαίσιο αυτής της... αναλογικότητας βρέθηκε για παράδειγμα οικόπεδο 7 στρεμμάτων στον Άγ. Γεώργιο Πύργου, με οικεία 180 τμ, 40 ετών, που το 2013 χρεώθηκε στο Ε9 με αντικειμενική αξία 128.221 ευρώ και το 2014, ελέω ΕΝΦΙΑ, η αντικειμενική αξία σκαρφάλωσε στα 872.986 ευρώ. Αποτέλεσμα να προκύψει φόρος, 4.007 ευρώ.
Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ καλούσε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να μείνουν «προσηλωμένοι στο μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.