Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

π.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΚΑΡΟΣ

 











Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο

π. Δημήτριο Βακάρο

 Θεσσαλονίκη


Σεβαστέ Συμπατριώτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε από τον ταμία κ. Βασίλη Γκέλη και την Γενική Γραμματέα κα Αθηνά Τοτοκώτση ότι συγγράφετε την βιογραφία σας και σας συγχαίρει.

Ένα μικρό ψηφιδωτό στο έργο σας , ας είναι και η δική μας φωνή για την προσφορά σας στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης .

Οι μνήμες σας από τα φοιτητικά σας χρόνια στη Θεσσαλονίκη και η σχέση αλληλεγγύης που είχατε αναπτύξει με την Ηπειρωτική Εστία , ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και μπορέσατε να σταθείτε άξιο τέκνο της ηπειρωτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης , προσφέροντας με πίστη στην ιδέα του Ηπειρωτισμού - Εθελοντισμού .

Ως πνευματικός πατέρας μεταφέρατε τις ευχές και την ευλογία του Κυρού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ στις εκδηλώσεις της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχατε ως εκπρόσωπος του (κοπή βασιλόπιτας, δοξολογία για τις επετείους απελευθερώσεως των Ιωαννίνων και της Κορυτσάς ) , τέλεση βαπτίσεων, γάμων, εξομολογήσεις, ηθική και οικονομική υποστήριξη Βορειοηπειρωτών προσφύγων , εκπομπές για την Ήπειρο στην έναρξη λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης 4Ε, συνδρομή των Ηπειρωτών φοιτητών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , συγγραφή εργασιών που δημοσιεύτηκαν στον τόμο ΗΠΕΙΡΟΣ έκδοση Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης .

Η ενεργός συμμετοχή σας στα δρώμενα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών , αλλά και στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης , περιποιεί τιμή για την Ηπειρωτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης , γιατί το νεαρό αγόρι από το Βρυσοχώρι Ζαγορίου Ιωαννίνων κατάφερε με τις δυνάμεις του, τον αγώνα, τις σπουδές και την κατάθεση ψυχής σε όποιον τομέα δράσης κι αν κλήθηκε να υπηρετήσει , να επιβεβαιώσει την ρήση « Η Εύανδρος Ήπειρος».

Με την αγωνιστικότητα, καλοσύνη , μετριοπάθεια , αισιοδοξία, αφήσατε τη σφραγίδα της προσφοράς στην Εκκλησία, την επιστήμη , την οικογένεια σας , την πατρίδα σας.

Γι’ αυτούς τους λόγους τα Διοικητικά Συμβούλια της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης σάς ανέθεταν την προεδρία στις επιτροπές για τα μεγάλα έργα της ΗΕΘ.

Όπως βεβαιώνεται από τα τηρούμενα στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης αρχεία :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της και το έπος του 1940 συγκρότησε τον Ιούνιο του 1988 επιτροπή για την ανέγερση του Αγάλματος της Ηπειρώτισσας Γυναίκας της Πίνδου του 1940 και των εορταστικών εκδηλώσεων (προσκυνηματική εκδρομή στην Ελληνοαλβανική Μεθόριο , παραδοσιακή μουσικοχορευτική βραδιά στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τελετή αποκαλυπτηρίων , εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης ) για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του ΔΣ της ΗΕΘ και της επιτροπής κατόπιν και της τοποθέτησης του Στρατηγού ε.α. Επίτιμου Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α Αγαμέμνονα Γκράτζιου ( «Από Θεού Άρξασθε» ), όρισαν ως πρόεδρο της επιτροπής τον π. Δημήτριο Βακάρο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης .

Από τον Αύγουστο του 1990 μέχρι τον Μάϊο του 1991, όταν και έπαψε να λειτουργεί η επιτροπή , γιατί ολοκληρώθηκαν οι οικονομικές υποχρεώσεις για την ανέγερση του αγάλματος, μαζί με τον τότε έφορο Νεολαίας του Δ.Σ. κ. Βασίλειο Γκέλη ταμία της επιτροπής , ο π. Δημήτριος Βακάρος διεκπεραίωσε με απόλυτη συνέπεια , διαφάνεια , ανιδιοτέλεια την διαχείριση των δράσεων , των εκδηλώσεων και των κρίσεων που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια τους. Τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος τελέστηκαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 1991, από τον τότε Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στις 14.10.1998 ανέθεσε στον π. Δημήτριο Βακάρο την προεδρία της επιτροπής ανεγέρσεως του πολυωρόφου κτιρίου (υπόγειο γκαράζ , ισόγειο, 1ος , 2ος, 3ος όροφοι και δώμα) του πνευματικού κέντρου πολλαπλών χρήσεων της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην οδό Δορυλαίου 51 στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης επί οικοπέδου που παρεχώρησε στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (17.11.1997), με τον όρο η ανέγερση να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία από την έκδοση της παραχωρητήριας απόφασης . ( 14.11.1999 πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης και 14.2.2000 ολοκληρώθηκε η ανέγερση) .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης τέλος του 1999, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας ανεγέρσεως του πολυωρόφου κτιρίου , κυρίως όμως των νομικών υποχρεώσεων που αναλάμβανε απέναντι στις Δημόσιες Υπηρεσίες, αποφάσισε, ο πρόεδρος του εκάστοτε εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με τα μέλη του, να αποτελούν την επιτροπή της ανέγερσης και αποπεράτωσης του πνευματικού κέντρου ».

Σεβαστέ Παπά-Δημήτρη,

όπως με τόση οικειότητα σάς αποκαλούμε, η διαδρομή σας και η ενεργός παρουσία σας, καταγράφεται με τιμή και σεβασμό στην ιστορία της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Αγωνιστήκατε με ήθος και αξιοπρέπεια , εκτιμηθήκατε για τις ικανότητες σας, και ήδη αποτελείτε ένα ακόμα ξεχωριστό πρότυπο άξιο προς μίμηση από τις νεώτερες γενιές, που οφείλουμε να τους δώσουμε το μήνυμα ότι με πίστη και υπομονή όλοι οι στόχοι είναι εφικτοί.

Σας ευχόμαστε η ευλογία του Κυρίου να σας χαρίζει υγεία, δύναμη κουράγιο και υπομονή, ήρεμη οικογενειακή ζωή και επιτυχίες στους τομείς που δραστηριοποιείστε, για να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε το εθνικοκοινωνικό σας λειτούργημα .


Μετά βαθυτάτου σεβασμού

την Δεξιάν Σας ασπαζόμεθα


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Βασίλης Καυκιάς Αθηνά Μ. Τοτοκώτση


Τα Μέλη

Α΄ Αντιπρόεδρος : Ευάγγελος Δημητρίου

Β΄ Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Τάσιος

Ταμίας : Βασίλειος Γκέλης

Έφορος Μελετών : Βασίλειος Χρήστου

Έφορος Αλληλεγγύης: Τιμόθεος Βασιλειάδης

Έφορος Ψυχαγωγίας: Κοσμάς Κωστάκης

Έφορος Νεολαίας : Βαρβάρα Νούτσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.